Prelims QUIZ

Q11. Which among the following statements is/are correct?
1. The East India Company obtained Bombay from the king of England, Charles II.
2. The factory of Bombay was the first factory on the Western Coast, which the EIC had
established.
3. The Mughal Emperor Jahangir (1605-27) gave permission to the EIC to establish their first factory in South India, which the company established at Masulipatnam.
Select the correct answer using the code given below:
A. 1 only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3 only
D. 1 and 2 only
Answer: A
Exp: – Bombay
 In 1543 AD, the Portuguese seized the isles from Bahadur Shah of Gujarat and they
remained in their control until 1661. Following this period, the isles were ceded as dowry to Catherine de Braganza when she married Charles II of England. He, in turn, leased the isles to the East India Company during their colonization in 1668 and that’s when the city was named Bombay.
– Surat was the first factory on the Western Coast.
 English traders frequently engaged in hostilities with their Dutch and Portuguese
counterparts in the Indian Ocean. The company achieved a major victory over the Portuguese in the Battle of Swally in 1612, at Suvali in Surat. The company decided to explore the feasibility of gaining a territorial foothold in mainland India. In 1612, James I instructed Sir Thomas Roe to visit the Mughal Emperor Nuruddin Salim Jahangir to arrange for a commercial treaty that would give the company exclusive rights to reside and establish factories in Surat and other areas. In return, the company offered to provide the Emperor with goods and rarities from the European market.
– Masulipatnam.
 It was the Sultan of Golcunda who gave the permission to establish factory at
Masulipatnam. This is known as ‘Golden Farman’.
 The company established its first factory in south India in the town of Machilipatnam on the Coromandel Coast

Q12. Consider the following statements:
1. The First Carnatic War came to an end after the defeat of the French forces in the battle of Wandiwash.
2. The internal turmoil in Carnatic and Hyderabad provided the opportunities to the English and the French Companies to meddle in their internal affairs and finally provoked the Second Carnatic War.
3. The Treaty of Paris provided that English factories would be returned to them, which they had earlier lost in the 3rd Carnatic War.
Which of the statements given above are incorrect?
A. 1 and 2 only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3 only
D. 1, 2 and 3
Answer: C
Exp: Battle of Wandiwash marked the end of Third Carnatic War. This battle was a decisive battle in India during the Seven Years’ War. The war concluded with the signing of the Treaty of Paris in 1763, which returned Chandernagore and Pondichéry to France, and allowed the French to have factories in India but forbade French traders from administering them. The French agreed to support British client governments, thus ending French ambitions of an Indian empire and making the British the dominant foreign power in India.
Q13. Which among the following were the measures adopted by the East India Company, after the battle of Plassey, that ruined the economy of Bengal?
1. The Company used its political power to dictate terms to the weavers of Bengal who were forced to sell their products at a cheaper price.
2. The Company eliminated its rival traders, both Indian and foreign, and prevented them from offering higher wages.
3. The East India Company imposed heavy duties on Indian goods in England.
Select the correct answer using the codes given below:
A. 1 and 2 only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3 only
D. 1, 2 and 3
Answer: A
Exp: The British Government and not the East India Company imposed duties on Indian goods in England.
Q14. Which among the following statements are correct regarding Ryotwari Settlement?
1. It was introduced by Alexander Reed and Thomas Munro.
2. It was introduced after the Revolt of 1857 in Southern India.
3. The land was measured and the peasants were issued patta.
4. The ryot did not have to pay land revenue when his produce was partially or wholly destroyed by drought or floods.
Select the correct answer using the code given below:
A. 1, 2 and 3 only
B. 1 and 3 only
C. 2, 3 and 4 only
D. 1, 2, 3 and 4

Answer: B
Exp: The Ryotwari system was started by Alexander Reed in Bara-mahal in 1792 and was
continued by Thomas Munro in 1801. Initially introduced in Madras province, it was also
implemented in the Bombay province at a later stage. In this system, the land revenue was to be collected directly from the cultivators instead of being collected through intermediaries, as under the Zamindari system. But the new system did not establish peasant proprietorship as they were to pay the rent directly to the Government, which was supposed to be the owner of the land. The ryot had to pay revenue even when his produce was partially or wholly destroyed by natural disasters.

Q15. Which among the following work is not associated with Lord Dalhousie?
A. Development and promotion of Railways.
B. Widow Remarriage Act.
C. Doctrine of Lapse.
D. Establishment of Universities at Bombay, Calcutta and Madras.
Answer: D
Exp: In accordance with “Wood’s despatch” in 1854, these Universities were established in 1857. Hindu Widow Remarriage Act 1856 legalised the remarriage of Hindu widows in all jurisdictions of India under East India Company rule. It was enacted in response to the campaign of Pandit Ishwar Chandra Vidyasagar.

Q16. Which among the following are reflected in Moderates’ ideology?
1. They believed in constitutional and legal means.
2. They dissociated themselves from social reforms, within the Congress.
3. Absence of mass-mobilisation.
4. They believed in the providential nature of the British Rule.
Select the correct answer using the code given below:
A. 1 and 2 only
B. 1, 2 and 3 only
C. 2, 3 and 4 only
D. 1, 2, 3 and 4
Answer: D

Q17. Which among the following statements are correct regarding Subsidiary Alliance?
1. It was introduced by Lord Wellesely.
2. Hyderabad and the State of Mysore accepted Subsidiary Alliance offered by the Governor-General.
3. By signing Subsidiary Alliance, an Indian ruler lost the right of maintaining diplomatic relations with other states.
Select the correct answer using the code given below:
A. 1 and 2 only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3 only
D. 1, 2 and 3
Answer: D

Exp: This system was framed by Lord Wellesley, British Governor-General in India from 1798 to 1805. Early in his governorship, Wellesley adopted a policy of non-intervention in the princely states, but he later adopted the policy of forming subsidiary alliances, which played a major role in the expansion of British rule in India. Hyderabad in 1798 and Mysore in 1799 signed Subsidiary Alliance respectively.
An Indian ruler entering into a subsidiary alliance with the British would accept British forces within his territory and to pay for their maintenance.
– The ruler would accept a British official (resident) in his state.
– The ruler who entered into a subsidiary alliance would not join any alliance with any other power or declare war against any power without the permission of the British.
– The ruler would dismiss any Europeans other than the British and avoid employing new ones.
– The ruler would let the British rule on any conflict with any other state.
– The ruler would acknowledge the East India Company as the paramount power in India.
– The ruler would have his state be protected by the Company from external dangers and
internal disorders.
– If the rulers failed to make the payments that were required by the alliance, part of their territory would be taken away as a penalty.
– Indian rulers had to maintain British troops in his state.

Q18. Which among the following pairs is/are correctly matched?
1. Sambad Kaumudi – Raja Rammohan Roy
2. Amrit Bazar Patrika – Motilal and Sishir Kumar Ghosh
3. Tuhfat-ul-Muwaideen – Syed Ahmad Khan
Select the correct answer using the code given below:
A. 1 and 3 only
B. 1 and 2 only
C. 1, 2 and 3
D. None of the above
Answer: B
Exp: Tuhfat-ul-Muwaideen was published by Raja Rammohan Roy. Sir Syed Ahmad Khan
stared Aligarh Institute Gazette in 1866. He also published a journal called Tehzeeb-ul-Akhlaq.

Q19. Consider the following statements:
1. An Act for the better control of publications in Oriental Languages was enacted by Lord Curzon.
2. This Act was repealed by Lord Minto in 1910.
Select the correct answer using the code given below:
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2
Answer: D
Exp: This was introduced in 1878 by Lord Lytton. This Act was popularly known as Vernacular Press Act. It was enacted to curtail the freedom of the Indian press and prevent the expression of criticism toward British policies—notably, the opposition that had grown with the outset of the Second Anglo-Afghan War (1878–80). The Act excluded English-language publications as it was meant to control seditious writing in ‘publications in Oriental languages’ everywhere in the country, except for the South. It was repealed by Lord Ripon in 1882.

Q20. Which among the following leaders was/were not associated with Indian Association?

1. Surendranath Banerjee
2. Anand Mohan Bose
3. Gopal Krishna Gokhale
Select the correct answer using the code given below:
A. 1 and 3 only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 2 only
D. 1, 2 and 3
Answer: C
Exp: – Indian Association was the first avowed nationalist organization founded in British India by Surendranath Banerjee and Ananda Mohan Bose in 1876.
– Servants of India Society, was founded by Gopal Krishna Gokhale in 1905 to unite and train Indians of different ethnicities and religions in welfare work. It was the first secular organization in that country to devote itself to the underprivileged, rural and tribal people, emergency relief work, the increase of literacy, and other social causes.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s